Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
składniki:
pozostałe składniki:
wykonanie:

Z odrobimy ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukru i drożdży przygotowuję rozczyn (mieszam te trzy składniki na jednolitą masę). Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli używam suchych drożdży – mieszam je razem z mąką. Do mąki dodaję resztę suchych składników. Po wymieszaniu dodaję mokre składniki – ciepłe (nie gorące!) masło i mleko, wyrośnięty rozczyn i puree dyniowe. Wyrabiam ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne – jeśli jest zbyt rzadkie – podsypuję odrobiną mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (może to potrwać nawet około 1 godziny). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam, po czym dzielę na równe części formując bułeczki. Z porcji wychodzi około 15-20 bułeczek. Po ich uformowaniu układam na blaszce, pozostawiając pomiędzy nimi odstępy. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję pestkami dyni. Ponownie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułki dyniowe piekę w temperaturze 180ºC przez około 20-25 minut – w zależności od ich wielkości.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/733-maslane-buleczki-dyniowe