Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki na ciasto:
  • 450 g mleka
  • 80 g cukru
  • 180 g rozpuszczonego masła
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 500 g mąki pszennej (plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu)
  • 1 szczypta soli
składniki na masę jabłkową:
  • 400 g jabłek - obranych ze skórek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w średniej wielkości kostkę
  • 5 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
składniki na lukier 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2-3 łyżek gorącej słodkiej śmietany
  • kilka kropli soku z cytryny
ponadto:
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (można pominąć)
  • olej do natłuszczenia blachy
wykonanie:

Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka. Całość mieszam widelcem i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia rozczynu. Do miski wsypuję mąkę, ciepłe mleko, resztę cukru, sól, rozczyn i wlewam rozpuszczone masło (nie może być gorące). Wszystko mieszam łyżką, ręką lub mikserem z końcówką z hakiem do momentu aż składniki się połączą i stworzą jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Odstawiam do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Pokrojone jabłka mieszam z resztą składników. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i posypując niewielką ilością mąki rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm. Nadzienie jabłkowe jeśli puściło dużo soku, to odsączam je na sitku. Rozkładam masę na rozwałkowanym placku, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższej krawędzi. Całość zwijam w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi tak aby pusty pasek skleić na wierzchu rulonu. Ostrym nożem kroję na około 12 kawałków. Ślimaczki układam ciętą stroną do góry na natłuszczonej blasze, smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję brązowym cukrem (cukier można pominąć). Odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce, po czym piekę w 180 stopniach C przez około 25-30 minut. Jeszcze gorące polewam lukrem cytrynowym.

 

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież