Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki na ciasto:
składniki na masę jabłkową:
składniki na lukier 
ponadto:
wykonanie:

Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka. Całość mieszam widelcem i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia rozczynu. Do miski wsypuję mąkę, ciepłe mleko, resztę cukru, sól, rozczyn i wlewam rozpuszczone masło (nie może być gorące). Wszystko mieszam łyżką, ręką lub mikserem z końcówką z hakiem do momentu aż składniki się połączą i stworzą jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Odstawiam do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Pokrojone jabłka mieszam z resztą składników. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i posypując niewielką ilością mąki rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach około 50 x 40 cm. Nadzienie jabłkowe jeśli puściło dużo soku, to odsączam je na sitku. Rozkładam masę na rozwałkowanym placku, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższej krawędzi. Całość zwijam w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi tak aby pusty pasek skleić na wierzchu rulonu. Ostrym nożem kroję na około 12 kawałków. Ślimaczki układam ciętą stroną do góry na natłuszczonej blasze, smaruję rozpuszczonym masłem i posypuję brązowym cukrem (cukier można pominąć). Odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce, po czym piekę w 180 stopniach C przez około 25-30 minut. Jeszcze gorące polewam lukrem cytrynowym.

 

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/744-zrolowana-szarlotka