Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych (ewentualnie 20 g drożdży świeżych)
  • 25 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
składniki na kruszonkę:
  • 240 g mąki pszennej
  • 6 czubate łyżki cukru
  • 120 g masła, miękkiego lub roztopionego
  • kilka kropli olejku waniliowego
dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • około 5 łyżek słodkiej śmietanki, ewentualnie mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
wykonanie:

Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami (jeśli używam świeżych najpierw robię rozczyn: mieszam drożdże z 4 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, po czym odstawiam do wyrośnięcia). Jajka roztrzepuje rózgą, dodaję ciepłe mleko (nie gorące!), roztopione masło, sól i cukier, a na koniec mąkę z drożdżami. Wyrabiam ciasto do momentu, by było miękkie i elastyczne, po czym przykrywam ręczniczkiem kuchennym i odstawiam w ciepłe miejsce, do podwojenia jego objętości. W tym czasie rabarbar kroję na kawałki. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczam w naczyniu i wyrabiam ręką do momentu otrzymania kruszonki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę (ta porcja ciasta wystarczy na standardową blaszkę). Odstawiam na kolejne 15-20 do ponownego wyrośnięcia, po czym rozsypuję na nim rabarbar i posypuję kruszonką. Piekę w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasto polewam lukrem (śmietankę zagotowuję, dodaję cukier puder i sok z cytryny - wszystkie składniki dokładnie mieszam. Konsystencja ma być gęstego ciasta naleśnikowego).

 


 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież