Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:

 

Wykonanie:

Masło lub margarynę wyrabiam palcami z cukrem, cukrem waniliowym i mąką do momentu aż uzyskam konsystencję mokrego piasku. Wstawiam na chwilę do lodówki. Umyte jabłka obieram i kroję na średniej wielkości kawałki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam w nim owoce (jeśli są mocno kwaśne polewam je miodem), posypuję je cynamonem, rodzynkami, żurawina i posiekanymi orzechami. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę. Zapiekam jabłka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut - do momentu aż wierzch się lekko zarumieni. Podaję na gorąco. Można dodać do nich (już po upieczeniu na talerzyku) gałkę lodów śmietankowych i keks bitej śmietany.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/203-zapiekane-jablka-z-kruszonka