Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 30 minut
Składniki:

 

Wykonanie:

Ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffi, 2 warstwy śmietanki. Herbatniki miksuję na miazgę (lub rozgniatam), dodaję rozpuszczoną margarynę i dokładnie mieszam. Masę przekładam do wyłożonej folią tortownicy i równo rozkładam. Banany kroję w plasterki i kropię sokiem z cytryny, by nie ściemniały (najlepiej po 2 banany na jedną warstwę). Na masę herbatnikową wykładam pierwszą warstwę bananów. Na nie pół puszki toffi (jeśli jest dość sztywna to można ją wcześniej pogrzać, wówczas łatwiej się będzie rozsmarowywać) i pół porcji ubitej śmietany. Powtarzam czynność i znów układam banany, toffi i śmietanę. Wierzch wykładam dekoracyjnie ostatnią częścią bananów i posypuję startą czekoladą. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.

Beata i Jacek Barteczkowie
z Białegostoku
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/272-bananowy-deser