Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na spód:
składniki na krem mascarpone:
składniki na masę gruszkową:
dodatkowo:
wykonanie:

Herbatniki kruszę "na piasek" (w blenderze lub po wsypaniu ich do woreczka foliowego ugniatam wałkiem do ciasta). Dodaję rozpuszczone masło i dokładnie mieszam, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masą wykładam dno tortownicy lub formy do tarty. Wstawiam do lodówki. Obrane i wydrążone gruszki kroje na kawałki. Do garnka o grubym dnie wsypuje cukier. Na cukier wrzucam gruszki i mielone goździki. Nie mieszam! Na wolnym ogniu smażę około godziny, po czym delikatnie mieszam. Jeśli gruszki puściły dużo soku - przecedzam przez sito (syrop wykorzystuję do innego celu, np. do herbaty lub nasączenia tortu). Owocową pulpę studzę, po czym wykładam na ciasteczkowy spód. Serek mascarpone, śmietankę, cukier i cukier waniliowy przekładam do wysokiej miski i ubijam mikserem, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie puszysty. Wykładam go na masę gruszkową. Dekoruję płatkami migdałów i kawałkami gruszek. Przechowuję w lodówce.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/720-tarta-gruszkowa-bez-pieczenia