Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na mus rabarbarowy:
składniki na krem:
składniki na kruszonkę:
dodatkowo:
wykonanie:

Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Masą ciasteczkową wysypuję dna szklaneczek, słoiczków lub kokilek – nie ubijam go! Na środek kładę łyżeczkę kremu czekoladowego (opcjonalnie). Umyty rabarbar (można go też obrać) kroję na małe kawałki i wsypuję do garnka razem z wodą i cukrami. Zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną zimnej wody. Kiedy rabarbar lekko zmięknie dodaj do masy cały czas energicznie mieszając. Całość gotuję jeszcze kilka minut aż masa zgęstnieje. Wykładam na masę ciasteczkową i krem czekoladowy. Odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubija na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodaję mascarpone i ubijam jeszcze kilka minut. Na wierzch układam owoce, dekoruję listkami mięty lub melisy.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/755-deser-rabarbarowy?tmpl=component&print=1&layout=default