Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 30 minut
składniki:
wykonanie:

Dojrzałe owoce myję i kroję w plasterki lub przecieram na tarce o grubych oczkach. Wrzucam pigwę do słoja, dodaję sok z cytryny, zasypuję cukrem, dobrze potrząsam, zakręcam i odstawiam na 2 dni w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsam słojem. Po tym czasie odciskam połowę owoców z soku, który dolewam do słoika do reszty owoców. Zalewam zawartość słoja spirytusem, dodaję ewentualnie goździki, zakręcam i odstawiam na kilka tygodni w ciemne miejsce. Potem odsączam dokładnie nalewkę od owocu, przelewam do butelek i odstawiam w ciemne miejsce.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/15-przetwory/642-pigwowka-2