Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
wykonanie:

Wodę razem z cukrem gotuję w garnku na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Pomarańcze dokładnie szoruję, płuczę i wycieram ręcznikiem papierowym. Kroję je na plastry (ok. 0,5 cm grubości). Wrzucam do syropu i gotuję ok. 15 minut na wolnym ogniu. Do dużego słoika wrzucam kawałek kory cynamonu, fragment gwiazdki anyżu oraz 2-3 goździki. Układam najpierw plastry pomarańczy, a po napełnieniu słoika zalewam całość gorącym syropem. Zamykam i przekręcam słoik do góry nogami, żeby się szczelnie zassał. Odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Takie pomarańcze są doskonałym dodatkiem do herbaty i deserów, m.in. ciast czekoladowych.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/15-przetwory/764-pomarancze-w-syropie