Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:

 

Wykonanie:

Kości zalewam 3 litrami wody. Po zagotowaniu dodaję marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy. Gotuję na małym ogniu. Po około pół godzinie dodaję groch. Gdybym użyła zwykłego grochu musiałabym go namoczyć kilka godzin wcześniej i wymagałby on dłuższego gotowania. Po kolejnych 30 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sprasowany czosnek. Przysmażam na patelni wędliny, mięso lub boczek razem z pokrojoną cebulką. Wrzucam do zupy. Zupa powinna się powoli gotować jeszcze około pół godziny. Przyprawiam zupę (w razie potrzeby dolewam wody) i podaję z grzankami lub świeżym pieczywem.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/232-poswiateczna-grochowka?tmpl=component&print=1&layout=default