Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 0,5 kg wiśni (najlepiej wydrylowanych) lub słoik kompotu wiśniowego
  • 0,5 kg truskawek (najlepiej mrożonych)
  • 5 łyżek cukru
  • litr wody
  • 1 kisiel na 3/4 litra żurawinowy lub truskawkowy

 

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie razem z cukrem i wodą gotuję około 7 minut. Jeśli używam kompotu, dodaję tylko 0,5 litra wody i 3 łyżki cukru. Kisiel rozpuszczam w 0,5 szklanki wody i wlewam do gotujących się wiśni. Nie gotuję. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodaję do smaku cukru. Dodaję truskawki i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Do tej zupy można wykorzystać również jabłka i gruszki oraz maliny i jagody. Do niej zawsze podaję ziemniaki puree ze smażoną cebulką i, również usmażoną kiełbasą, pokrojoną w kostkę.

Komentarze  


#2 Hotka 2016-05-24 13:29
:))) nie Krysiu :) niestety jeszcze musimy poczekać na wisienki ja nie cierpię zupy owocowej z makaronem   ogólnie zupę owocową robię z wszystkich możliwych owoców :)
Cytować
#1 Krystyna 2016-05-24 13:08
Ale mnie zaskoczyłaś i to pierwszy raz, bo myślałam, że to chłodnik. A zaskoczenie nastąpiło na koniec w ostatnim zdaniu: "Do niej zawsze podaję ziemniaki puree ze smażoną cebulką i kiełbasą." Ja dodaję do takiej zupy - makaron. Ale wiśnie też muszą być mrożone, bo na świeże jeszcze czas.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież