Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
wykonanie:

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Obraną i umytą marchewkę kroję ma mniejsze kawałki. Układam na blaszce do pieczenia (może być szklana). Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 1 godzinę. W dużym garnku roztapiam masło lub podgrzewam oliwę, dodaję upieczone, pokrojone i obrane chili, obrany czosnek i obraną z łusek cebulkę. Smażę wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając, w międzyczasie dodaję obrany i starty imbir (bez włókien), po czym dodaję pokrojoną upieczoną marchewkę. Dolewam gorący bulion. Gotuję kilkanaście minut, po czym miksuję blenderem na gładkie purée. Dolewam mleko kokosowe i zagotowuję. Doprawiam do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńczam ją przegotowaną wodą lub bulionem. Przed podaniem posypuję świeżo pieczonymi grzankami oraz dekoruję zieleniną.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/725-krem-marchewkowy?tmpl=component&print=1&layout=default