Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Galeria zdjęć

Marmolady, konfitury, powidła i dżemy, pikle, sałatki i sosy, a także kompoty i liczne marynaty można było spróbować na Otwartych Targach „Ze spiżarni wiejskiej gospodyni do Unii”, które odbyły się w Dłoni.

Przygotowane według dawnych przepisów przetwory zaprezentowały miejskogóreckie gospodynie. W domu strażaka można było obejrzeć aż 18 stoisk nawiązujących do tradycji przetwarzania owoców i warzyw. Swoje zapasy na zimę prezentowały członkinie 13 kół gospodyń z: Roszkowa, Gostkowa, Rzyczkowa, Woszczkowa, Sobiałkowa, Konar, Dłoni, Niemarzyna, Dąbrowy, Kołaczkowic, Oczkowic, Piasków i Topólki oraz stowarzyszeń: Koła Dzieci i Osób Niepełnosprawnych, „Uniwersytetu II Wieku 45+”, „Żyjmy z humorem” oraz „Klubu Seniora”. Dużym zainteresowaniem cieszył się też stół przygotowany przez przedstawicieli mniejszości ukraińskiej. Przed domem strażaka wystawili się autorzy lokalnego rękodzieła, firmy produkujące tradycyjne wyroby spożywcze, a wśród nich wytwórcy sera i piwa. Zainteresowaniem cieszyła się również wystawa fotograficzna, kiermasz książek, pokaz sprzętu strażackiego, nauka udzielania pierwszej pomocy oraz porady dietetyczne i sztuka zdobienia witraży. W przeszłość odwiedzających imprezę przeniósł pokaz działania starych urządzeń do produkcji żywności. W konkursie na najlepsze stoisko zwyciężyło KGW w Woszczkowie. Na drugim miejscu stanęły panie z Dąbrowy, a na trzecim - z Gostkowa. Wyróżniono z kolei reprezentację Ukrainy.

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/ja-tu-bylam/637-ze-spizarni-wiejskiej-gospodyni?tmpl=component&print=1&layout=default