Nie macie pomysłu na walentynkowy wieczór? A może przygotujecie dla ukochanej osoby kolację?
Jeszcze nie jest za późno, by samodzielnie przygotować łatwą i szybką kolację. Przygotowując kolację, pamiętajmy o odpowiedniej dekoracji stołu, a może nawet wystroju pokoju i romantycznej muzyce w tle. Oczywiście kolację możemy zjeść nie tylko w towarzystwie jednej ukochanej osoby, ale też z przyjaciółmi, czy dziećmi. Przygotowując dania dla większej ilości osób, możemy poprosić ich o pomoc (jeśli ja gotuję, to córcia Ola zajmuje się nakryciem stołu). Moja propozycja na dziś to: ziołowe piersi z kurczaka z zasmażanymi szparagami, cebulką i boczkiem, frytki lub pieczone ziemniaki, sałatka grecka, a na deser mus truskawkowy. Oto kilka kroków, jak przygotować walentynkową kolację.
1. Kawałki piersi z kurczaka obtaczam w ulubionych ziołach, solę, pieprzę i smażę na maśle. Również na maśle przesmażam cebulkę pokrojoną w piórka, paseczki boczku i kawałki szparagów (najlepiej zielone, mogą być mrożone). Szparagi możemy zastąpić dowolnymi warzywami lub grzybami.
2. Oliwę mieszam z łyżeczką suszonego oregano, łyżką octu, szczyptą soli, pieprzu i cukru. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie sałatę rwę na kawałki, wkładam do salaterki lub na talerzyk. Prószę delikatnie solą morską. Pomidory kroję w kostkę, a obrane ogórki na półplasterki. Obraną cebulę kroję w cienkie krążki. Dodaję do sałaty. Na wierzch układam oliwki i ser typu feta. Przed podaniem polewam sosem.
3. Miksuję truskawki (mogą być mrożone) z dodatkiem cukru. Wlewam w kieliszki od wina. Na środku delikatnie kładę łyżkę gęstego jogurtu. Dekoruję truskawkami lub kiwi.
4. Smażę frytki lub zapiekam w piekarniku podgotowane ziemniaki wymieszane z ziołami i oliwą.
POWODZENIA!!!