Składniki:
- 500 g truskawek
- 175 g cukru i 2 łyżki
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 10 żółtek
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Obrane truskawki kroję na kawałki, zasypuję dwiema łyżkami cukru i odstawiam, żeby ich aromat się rozwinął. Do garnka o grubym dnie wlewam mleko, śmietanę i dodaję przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewam prawie do wrzenia i odstawiam na około 20 minut. Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gęsty i jasnożółty krem. Wyjmuję z mleka laskę wanilii i, stale mieszając, zalewam żółtka gorącym jeszcze płynem. Mieszając, podgrzewam mleczno-jajeczną mieszaninę aż zmieni się w gęsty krem, po czym go studzę. Truskawki miksuję z sokiem z cytryny, a kiedy krem ostygnie, mieszam wszystko razem. Zamrażam.