Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
pasztet
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:
oraz przyprawy do zagotowania:

 

Wykonanie:  

Przyprawy gotuję przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru. Boczek układam na spód dużego garnka. Na to pokrojone na małe kawałki mięso (wieprzowinę, wołowinę) i cebulę. Solę i dodaję przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotowuję na dużym ogniu, następnie mieszam i duszę na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaję bułkę. Wątróbkę parzę we wrzątku przez około 3 minuty. Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie je mielę wraz z wątróbką. Dodaję żółtka i przyprawy. Mieszam. Na koniec delikatnie łączę z ubitymi białkami. Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm smaruję smalcem, boki i dno wykładam plasterkami słoniny. Posypuję bułką tartą. Wykładam masę mięsną, dobrze dociskam, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez około 1,5 godziny.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/16-dodatki/214-wielkanocny-pasztet-domowy