Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
pasztet
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny,
  • 1 kg wołowiny,
  • 1/2 kg boczku lub podgardla,
  • 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry,
  • 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry,
  • 5 dkg wątróbki (niekoniecznie),
  • 4-5 jajek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • słonina, pokrojona w cienkie plasterki,
  • bułka tarta
oraz przyprawy do zagotowania:
  • 2 listki laurowe,
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu

 

Wykonanie:  

Przyprawy gotuję przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru. Boczek układam na spód dużego garnka. Na to pokrojone na małe kawałki mięso (wieprzowinę, wołowinę) i cebulę. Solę i dodaję przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotowuję na dużym ogniu, następnie mieszam i duszę na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaję bułkę. Wątróbkę parzę we wrzątku przez około 3 minuty. Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie je mielę wraz z wątróbką. Dodaję żółtka i przyprawy. Mieszam. Na koniec delikatnie łączę z ubitymi białkami. Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm smaruję smalcem, boki i dno wykładam plasterkami słoniny. Posypuję bułką tartą. Wykładam masę mięsną, dobrze dociskam, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez około 1,5 godziny.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież