Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

logo Hotblog

Zadbaj o siebie

 Mniszek lekarski na ogół uważany jest za chwast, a tak naprawdę to roślina o bardzo cennych właściwościach.

Rozpoczął  się grudzień, pojawiły się świąteczne wystawy. Czas więc powoli pomyśleć także o prezentach.

Papryka - to roślina z rodziny psiankowatych, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Bogactwo odmian warzywa, od słodkiej do bardzo ostrej, daje możliwość wyboru ulubionego gatunku. Do przyprawiania używa się odmian o cienkich ściankach i niewielkich jagodach.

Jeszcze 200 lat temu  przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą, dlatego uprawiano go w ogrodach w celach dekoracyjnych. Dzisiaj  zaczyna coraz częściej przyciągać uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Do tego jest smaczny, zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych, a jego wpływ na zdrowie i urodę jest znaczący.

Wyglądają apetycznie - jeszcze lepiej smakują i urozmaicają jadłospis, ale są też źródłem witamin. Mają bardzo wiele zastosowań. Owoce egzotyczne, choć raczej u nas się ich nie uprawia, już dawno zostały odkryte przez przemysł spożywczy, leczniczy oraz kosmetyczny. na nas, mango, winogrona, kokos, awokado oraz inne owoce południowe są bardzo dekoracyjne i  wybornie smakują.

Orzechy włoskie, często określane jako „żywność mózgu”, miano to zawdzięczają nie swojemu pomarszczonemu kształtowi, ale temu iż dostarczają substancji dzięki którym organ ten może sprawnie działać.

Czyli 25 informacji na temat zielonego warzywa