Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
składniki na sos:
wykonanie:

Klarowane masło lub olej wkładam na rozgrzaną patelnię i obsmażam polędwiczkę z każdej strony przez około 4 minuty na średnim ogniu na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową, a następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, wyłączam go i zostawiam tak mięso na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie robię sos pomarańczowo-imbirowy. Na patelnię, na której smażyłam polędwiczkę dodaję wino i gotuję na większym ogniu aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Gdy na patelni pozostanie około 1 łyżki gęstego płynu, dodaję plastry pomarańczy i podsmażam z każdej strony, po czym dodaję wszystkie składniki sosu i zagotowuję. Na koniec dodaję sok, który wypłynął z mięsa do naczynia żaroodpornego. Po chwili gotowania odstawiam patelnię z ognia - sos powinien trochę zgęstnieć. Mięso kroję na ukośne kawałki. Układam na patelni i polewam sosem. Podaję ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ciepłym ryżem.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/763-poledwiczki-w-pomaranczach