składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego
składniki na sos:
- 1/3 szklanki białego lub różowego wina
- 2 pomarańcze dokładnie umyte i pokrojone w plastry
- skóra starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu
- gałązka świeżego rozmarynu
wykonanie:
Klarowane masło lub olej wkładam na rozgrzaną patelnię i obsmażam polędwiczkę z każdej strony przez około 4 minuty na średnim ogniu na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową, a następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, wyłączam go i zostawiam tak mięso na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie robię sos pomarańczowo-imbirowy. Na patelnię, na której smażyłam polędwiczkę dodaję wino i gotuję na większym ogniu aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Gdy na patelni pozostanie około 1 łyżki gęstego płynu, dodaję plastry pomarańczy i podsmażam z każdej strony, po czym dodaję wszystkie składniki sosu i zagotowuję. Na koniec dodaję sok, który wypłynął z mięsa do naczynia żaroodpornego. Po chwili gotowania odstawiam patelnię z ognia - sos powinien trochę zgęstnieć. Mięso kroję na ukośne kawałki. Układam na patelni i polewam sosem. Podaję ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ciepłym ryżem.