Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego
składniki na sos:
  • 1/3 szklanki białego lub różowego wina
  • 2 pomarańcze dokładnie umyte i pokrojone w plastry
  • skóra starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu
  • gałązka świeżego rozmarynu
wykonanie:

Klarowane masło lub olej wkładam na rozgrzaną patelnię i obsmażam polędwiczkę z każdej strony przez około 4 minuty na średnim ogniu na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam folią aluminiową, a następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, wyłączam go i zostawiam tak mięso na kilka minut, by odpoczęło. W tym czasie robię sos pomarańczowo-imbirowy. Na patelnię, na której smażyłam polędwiczkę dodaję wino i gotuję na większym ogniu aż płyn prawie całkowicie się zredukuje. Gdy na patelni pozostanie około 1 łyżki gęstego płynu, dodaję plastry pomarańczy i podsmażam z każdej strony, po czym dodaję wszystkie składniki sosu i zagotowuję. Na koniec dodaję sok, który wypłynął z mięsa do naczynia żaroodpornego. Po chwili gotowania odstawiam patelnię z ognia - sos powinien trochę zgęstnieć. Mięso kroję na ukośne kawałki. Układam na patelni i polewam sosem. Podaję ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ciepłym ryżem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież