Słodki, lukrowany i zakręcony rogal, zwłaszcza z nadzieniem makowym to tradycyjny wypiek na 11 listopada.
Za kilogram tradycyjnych rogali świętomarcińskich trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych. Nie każdemu też smakuje makowe nadzienie. Może więc warto pokusić się o przygotowanie własnych rogalików z farszem, które nam najbardziej odpowiada.
Oto mój przepis na pyszne rogaliki drożdżowe, do których przygotowania potrzebuję: 3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 1/4 kostki masła, 3 jajka, 3 dag drożdży, 1/2 szklanki letniego mleka, 2 łyżki gęstej śmietany, mąkę do podsypania, tłuszcz do wysmarowania blachy oraz nadzienie: powidła lub marmoladę, pokrojone w kostkę owoce, budyń, masę makową albo krem czekoladowy.
Wszystkie składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej) umieszczam w misce.
1
Dodaję pokruszone drożdże - przepis nie wymaga przygotowania z nich rozczynu.
2
Wszystko dokładnie mieszam mikserem, po czym...
3
wyrabiam rękoma na jednolitą masę, do momentu aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty.
4
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na cztery części. Każdą rozwałkowuję na kształt koła. Kroję, najlepiej radełkiem, na około 10-12 trójkątów. Na każdy nakładam nadzienie.
6
Zwijam od szerszej części. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Układam w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze.
7
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut na złoty kolor. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem lub smaruję lukrem i posypuję na przykład orzechami.
8