Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 7630
Pierogi to duma naszej rodzimej kuchni. Wychwalane przez cudzoziemców, największym wzięciem cieszą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Z ich lepieniem możemy uporać się już wcześniej i zamrozić. A jak przygotować elastyczne ciasto, by po ugotowaniu pierogi były miękkie i smaczne?
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 754
To podstawa jesiennych wypieków i deserów. Są dwa sposoby jego przygotowania – przez pieczenie i przez ugotowanie (np. na parze). Po zblendowaniu można je zamrozić i wykorzystywać przez cały rok.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 17314
Słodki, lukrowany i zakręcony rogal, zwłaszcza z nadzieniem makowym to tradycyjny wypiek na 11 listopada.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4319
Po okresie pełnym truskawek, wiśni, jagód, malin, śliwek i gruszek w warzywniaku pojawiła się pigwa. Polski owoc, może jeszcze nie tak popularny, jak inne, ale zdecydowanie wart uwagi każdej gospodyni.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 6396
Grzybobranie to niemal sport narodowy Polaków. Jak tylko zaczyna się sezon, kto tylko może rusza z koszykiem lub wiaderkiem w leśną głuszę. Kiedy już ich uzbiera zadowalającą ilość, zastanawia się co z nimi począć. Na ogół jedne przeznaczamy do suszenia, inne marynujemy, zamrażamy, albo spożywamy na świeżo - w sosach, zupach czy farszach. Choć ich walory odżywcze pozostawiają wiele do życzenia, trudno wyobrazić sobie świąteczne przysmaki bez suszonych grzybów, które nadają niepowtarzalnego smaku zupom, pierogom czy potrawom z kapusty.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4685
Bez aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 78100
Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych powinien być pulchny, delikatny i wilgotny. Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt.