Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 6208
Grzybobranie to niemal sport narodowy Polaków. Jak tylko zaczyna się sezon, kto tylko może rusza z koszykiem lub wiaderkiem w leśną głuszę. Kiedy już ich uzbiera zadowalającą ilość, zastanawia się co z nimi począć. Na ogół jedne przeznaczamy do suszenia, inne marynujemy, zamrażamy, albo spożywamy na świeżo - w sosach, zupach czy farszach. Choć ich walory odżywcze pozostawiają wiele do życzenia, trudno wyobrazić sobie świąteczne przysmaki bez suszonych grzybów, które nadają niepowtarzalnego smaku zupom, pierogom czy potrawom z kapusty.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4525
Bez aromatycznego trunku z ziaren kawowca wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, a nawet całego dnia.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 77360
Biszkopt, który jest doskonałą bazą do tortów i innych ciast przekładanych powinien być pulchny, delikatny i wilgotny. Zobacz jak zrobić puszysty i wilgotny biszkopt.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 206
Cukinię, zwaną też kabaczkiem możemy jeść na surowo, przyrządzać z niej zupy i gulasze, a nawet piec ciasta, przygotowywać konfitury i smażyć jej... kwiaty.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 10539
Nie ma nic lepszego w upalne dni, jak porcja zimnych lodów. Wyśmienicie smakują, schładzają organizm, a nawet poprawiają nastrój.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 252
Rzodkiewka, mimo że dostępna jest właściwie przez cały rok, króluje na naszych stołach głównie wiosną. Tę znaną wszystkim nowalijkę najczęściej dodajemy do twarożku lub sałaty, ale przecież możemy wykorzystać ją także w inny sposób.