Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
składniki na spód:
  • 300 g suchych ciastek lub wafelków kakaowych, orzechowych lub śmietankowych
  • ok. 60 g roztopionego masła
składniki na masę dyniowo-pomarańczową:
  • 750 g obranej i wydrążonej dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 4 galaretki pomarańczowe
  • aromat pomarańczowy
składniki na masę śmietankową:
  • 400 ml śmietany 30%
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 czekolady mleczne lub deserowe
do dekoracji:

czekolada, cząstki pomarańczy lub mandarynki

wykonanie:

Ciastka lub wafelki miksuję na grubszy proszek. Dodaję rozpuszczone masło. Całość miksuję do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli jest zbyt sucha – dodaję małymi porcjami rozpuszczone masło do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Blaszkę od placka wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wysypuję na to masę ciasteczkową, wyrównuję i dokładnie ubijam ręką lub prostym dnem szklanki. Odstawiam do lodówki. Metalowy garnek o grubym dnie wycieram do sucha. Wsypuję na dno cukier, a na niego obraną i przetartą na tarce o grubych oczkach dynię. Nie mieszam! W taki sposób gotuję dynię około 30-45 minut na małym ogniu. Po takim czasie mieszam – na dnie nie powinno już być karmelu. Dodaję sok z cytryny i galaretki. Mieszam do momentu ich rozpuszczenia, po czym dolewam 2-3 szklanki soku pomarańczowego (jego ilość jest uzależniona od ilości płynu, jaki powstał przy smażeniu dyni) i kilka kropli aromatu pomarańczowego. Odstawiam do ostygnięcia. Kiedy masa zacznie gęstnieć – wylewam ją na spód ciasteczkowy. Odstawiam do całkowitego stężenia. Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na sztywną masę. Żelatynę namaczam o pół szklanki mleka. Kiedy napęcznieje rozpuszczam ją w gorącej kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodaję do śmietany cały czas mieszając masę. Delikatnie mieszając dosypuję pokruszoną czekoladę. Masę śmietankową wylewam na wierzch masy pomarańczowej. Dekoruję czekoladą i cząstkami pomarańczy lub mandarynek. Odstawiam do stężenia.

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież