Porady kulinarne
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 5076
Żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych.
Jeżeli planujecie w najbliższym czasie wesele podpowiadam dziś, czym bardzo smacznym i wyjątkowym możecie zaskoczyć Waszych gości. Moja propozycja to stół z regionalnym jedzeniem. Jeżeli na naszym przyjęciu znajdą się goście innych narodowości, taki stół może być znakomitą promocją naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Również, jeżeli nasi goście pochodzą z różnych regionów kraju, damy im możliwość skosztowania potraw kuchni regionalnej.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4571
Do jedzenia ryb namawiają specjaliści - z dietetykami na czele. Póki co statystyczny Polak zjada ich zaledwie 12 kilogramów, gdzie mieszkaniec Unii Europejskiej - 21 kilogramów.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 3848
Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe. Jednak coraz więcej osób przekonuje się, że winogrona są ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 5376
Lato to okres, kiedy zawiesiste i gęste zupy zastępujemy lekkimi, często chłodnymi, a nawet zimnymi.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 4486
Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. W ubiegłym roku statystyczny Polak skonsumował 42,2 kg tego mięsa. Jednak w ogólnej puli zjadanego mięsa, udział wieprzowiny z roku na rok maleje.
- Szczegóły
- Porady kulinarne
- Odsłony: 13771
Jest jedną z najstarszych metod dojrzewania mięsa. Różnica jest taka, że do marynowania przygotowuje się zalewę kwaśną z dodatkiem octu lub wina, maślanki lub mleka kwaśnego. Do peklowania przyrządza się zalewę z dodatkiem soli. Przy marynowaniu mięso naciera się solą, majerankiem, czosnkiem, pieprzem. Można też mięso naszpikować słoniną lub czosnkiem.