Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Porady kulinarne

Wielki Post to czas, gdy większość z nas ogranicza ilość zjadanych kalorii. 

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy - szeroko rozpowszechnionej na całym świecie potrawy kuchni włoskiej. Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch - Marghericie Sabaudzkiej, która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy.

Naleśniki można jadać na śniadanie, obiad i kolację. Są proste w przygotowaniu i zależnie od dodatków dzięki nim stworzymy danie na słodko lub na słono. Cienkie smażone placki przypadną więc do gustu każdemu. Warto je zrobić 2 lutego, bo właśnie wtedy obchodzony jest Dzień Naleśnika.

Tradycyjna polska zupa? Oczywiście rosół! Pojawia się zazwyczaj na stole podczas niedzielnego obiadu, zwłaszcza w chłodne, zimowe dni. Choć wydaje się prosty w przygotowaniu, to tak naprawdę jego gotowanie jest nie lada sztuką.

Domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania. Sukces tkwi przede wszystkim w cieście.

Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?

Pierogi to duma naszej rodzimej kuchni. Wychwalane przez cudzoziemców, największym wzięciem cieszą się podczas Świąt Bożego Narodzenia. Z ich lepieniem możemy uporać się już wcześniej i zamrozić. A jak przygotować elastyczne ciasto, by po ugotowaniu pierogi były miękkie i smaczne?