Święta, święta i po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. Jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu?
Wykorzystując resztki, nie tylko nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucamy jedzenie do kosza, ale także zaoszczędzimy na kupnie kolejnych produktów. Przy porządkowaniu półek w lodówce zwróćmy uwagę, co możemy zamrozić. Do zamrażarki nadają się mięsa, chleb, bułki, paszteciki do barszczu, a nawet pasztet. Z pewnością nie możemy mrozić jajek, soków, majonezu, bananów czy sałaty. Od kilku lat sama stosuję jeszcze jeden sposób na przedłużenie przydatności do spożycia różnych produktów i gotowych dań - pakowaniem vacuum. Polega ono na usuwaniu powietrza z wnętrza foliowego opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte (najczęściej poprzez zgrzanie jego krawędzi). Dzięki izolacji od powietrza produkty spożywcze nie są narażone na psucie oraz działanie szkodliwych bakterii. Można je wygodnie przechowywać w lodówce, zamrażarce i temperaturze pokojowej, a także bezpiecznie przewozić.
Jak wykorzystać produkty:
- pieczone mięso, wędliny, kiełbasy - mogą stanowić dodatek do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty, zupy gulaszowej lub forszmaku. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki, np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób otrzymamy pyszną przystawkę. Kiełbasy i wędliny to też doskonała baza do przygotowania smacznego leczo lub klopsików,
- warzywa i owoce - to świetna podstawa pysznych koktajli. Owoce można również zapiec pod kruszonką lub przygotować z nich sałatkę, a warzywa dodać do zupy lub gulaszu, albo wykorzystać je do przygotowania sałatek i zapiekanek z ryżem lub makaronem,
- pieczywo - czerstwe bułki lub chleb można wysuszyć i zetrzeć na tarce. Bułki można także namoczyć i dodać do kotletów mielonych. Z kolei pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju z dodatkiem czosnku i ziół kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup i sałatek. Słodkie pieczywo (np. chałkę) warto wykorzystać jako bazę do tostów francuskich,
- ciasta - jeśli zostały wam kawałki zeschniętej babki, biszkopty, pierniki czy herbatniki, wystarczy je zmielić i wykorzystać do zrobienia bajaderek lub trufli. Od lat suche ciasta, ciasteczka i biszkopty wykorzystuje do zrobienia spodu ciasteczkowego np. do serników lub tart. Biszkopty nasączone alkoholem można ułożyć na dnie pucharków, na to wyłożyć bitą śmietanę lub masę z serka mascarpone z garścią owoców lub bakalii na wierzchu.