składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady (można zrobić pół na pół z czekoladą mleczną)
- 40 g masła
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (olejek waniliowy)
wykonanie:
Foremki do pieczenia smaruję masłem i oprószam delikatnie kakao - ewentualnie mąką. Masło i czekoladę roztapiam cały czas mieszając. Lekko studzę masę czekoladową (nie może być gorąca). Dodaję przesianą mąkę i cukier, a na koniec jajka, żółtka i ekstrakt. Gotową masę czekoladową rozlewam do foremek. Piekę w temperaturze 220ºC przez około 10 minut (uzależnione to jest od piekarnika). Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące wyjmuję z piekarnika i delikatnie przekładam na talerz. Posypuję cukrem pudrem lub kakao. Podaję ze świeżymi owocami lub lodami waniliowymi.
Komentarze
Ono ma cuuuudowny smak, jak się czuje goryczkę dobrej czekolady, a nie słodycz cukru.