Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła ewentualnie margaryny
  • łyżeczka ulubionych suszonych ziół (lubczyk, oregano, bazylia)
  • 4-5 żółtek
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
składniki na masę:
  • 250 ml śmietany 18% lub 30%
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła do smaku
  • 1/2 łyżeczki curry
pozostałe składniki:
  • pół pęczka szparagów (ja najbardziej lubię zielone)
  • biała część pora średniej wielkości
  • 200 g szynki konserwowej (można pominąć)
  • pół pęczka szczypiorku

wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie z umytych szparagów usuwam zdrewniałe końcówki. Por kroję w kostkę lub na "piórka". Podobnie kroję szynkę - w kostkę lub paski. Śmietankę mieszam z jajkami, solą i pieprzem, curry i ziołami. Formę do tarty (lub tortownicę) smaruję masłem. Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na placek o kilka centymetrów większy niż forma. Wykładam ciasto na formę. Posypuję posiekaną szynką, porą i układam na tym szparagi (nie trzeba ich wcześniej gotować). Całość zalewam masą jajeczną. Piekę w nagrzanym piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież