składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła ewentualnie margaryny
- łyżeczka ulubionych suszonych ziół (lubczyk, oregano, bazylia)
- 4-5 żółtek
- odrobina posiekanej natki pietruszki
składniki na masę:
- 250 ml śmietany 18% lub 30%
- 4 jajka
- sól i pieprz
- ulubione zioła do smaku
- 1/2 łyżeczki curry
pozostałe składniki:
- pół pęczka szparagów (ja najbardziej lubię zielone)
- biała część pora średniej wielkości
- 200 g szynki konserwowej (można pominąć)
- pół pęczka szczypiorku
wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie z umytych szparagów usuwam zdrewniałe końcówki. Por kroję w kostkę lub na "piórka". Podobnie kroję szynkę - w kostkę lub paski. Śmietankę mieszam z jajkami, solą i pieprzem, curry i ziołami. Formę do tarty (lub tortownicę) smaruję masłem. Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na placek o kilka centymetrów większy niż forma. Wykładam ciasto na formę. Posypuję posiekaną szynką, porą i układam na tym szparagi (nie trzeba ich wcześniej gotować). Całość zalewam masą jajeczną. Piekę w nagrzanym piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.