Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy - szeroko rozpowszechnionej na całym świecie potrawy kuchni włoskiej. Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch - Marghericie Sabaudzkiej, która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy.
Jest to płaski placek najczęściej wykonywany z wytrawnego ciasta makaronowego. Znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego. W podstawowej wersji jest on posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.
Przepisów na ciasto jest sporo. Dziś zdradzę Wam moją recepturę na domową pizzę, którą zajadają się wszyscy domownicy. To, jakich użyjemy dodatków - zależy tylko od naszego gustu. W każdej z wersji na pewno nie może zabraknąć sera i oregano.
A zatem przystępujemy do działania.
Przygotowujemy składniki:
- 25 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki "jarzynki"
- 2,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oliwy
Wykonanie:
Drożdże mieszam z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Gotowy rozczyn odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ucieram jajka z „jarzynką” i resztą mleka. Dodaję wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiam ciasto. Nie może ono być zbyt gęste. Na koniec dodaję oliwę. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Ta porcja wystarczy na przygotowanie dwóch średnich pizz. Ciasto rozkładam na natłuszczoną blachę i odstawiam do wyrośnięcia.
Jak już wcześniej pisałam, dodatki zależą tylko od nas. Na naszą „rodzinną” HOT-PIZZĘ nakładam sos pomidorowy (obrane ze skórki pomidory miksuję z bazylią, oregano, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru). Na to układam plasterki szynki lub salami, ogórka kiszonego lub konserwowego, pokrojoną cebulę, paski papryki, oliwki, ser żółty, a na wierzch plasterki pomidora. Moja córka Ola z kolei zajada się pizzą składającą się z szynki, kukurydzy, ananasa, cebuli i dużej ilości żółtego sera. Tak przygotowane pizze zapiekam przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję je z sosem czosnkowym lub ketchupem. Przygotowanie domowej pizzy zajmuje mi około 1,5 godziny.
Komentarze
http://jemyzdrowo.pl/