Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 30 minut
Składniki:
  • 10 średniej wielkości ząbków czosnku
  • 1,5 litra bulionu (najlepiej drobiowego lub warzywnego)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 40 g klarowanego masła
Składniki na grzanki:
  • 3- 4 kromki chleba
  • 40 g masła
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Smażę w garnku na rozgrzanym maśle razem z ziemniakami przez około 5-10 minut. Zalewam gorącym bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Czosnek drobno siekam, dodaję do masła i dokładnie mieszam widelcem. Chleb smaruję masłem czosnkowym z obu stron i kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę na złoty kolor. Hartuję śmietanę (wlewam do niej szklankę gorącej zupy), po czym przelewam do garnka i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Podaję na gorąco z grzankami. Zupę można posypać świeżyli listkami oregano lub tymianku.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież