Składniki:
- 10 średniej wielkości ząbków czosnku
- 1,5 litra bulionu (najlepiej drobiowego lub warzywnego)
- 200 ml śmietany 30%
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 40 g klarowanego masła
Składniki na grzanki:
- 3- 4 kromki chleba
- 40 g masła
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Smażę w garnku na rozgrzanym maśle razem z ziemniakami przez około 5-10 minut. Zalewam gorącym bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Czosnek drobno siekam, dodaję do masła i dokładnie mieszam widelcem. Chleb smaruję masłem czosnkowym z obu stron i kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę na złoty kolor. Hartuję śmietanę (wlewam do niej szklankę gorącej zupy), po czym przelewam do garnka i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Podaję na gorąco z grzankami. Zupę można posypać świeżyli listkami oregano lub tymianku.