składniki na spód:
- 250 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
składniki na krem mascarpone:
- 375 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
składniki na masę gruszkową:
- 1 kg gruszek
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 szklanka cukru
dodatkowo:
- 3 gruszki do dekoracji
- 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
wykonanie:
Herbatniki kruszę "na piasek" (w blenderze lub po wsypaniu ich do woreczka foliowego ugniatam wałkiem do ciasta). Dodaję rozpuszczone masło i dokładnie mieszam, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masą wykładam dno tortownicy lub formy do tarty. Wstawiam do lodówki. Obrane i wydrążone gruszki kroje na kawałki. Do garnka o grubym dnie wsypuje cukier. Na cukier wrzucam gruszki i mielone goździki. Nie mieszam! Na wolnym ogniu smażę około godziny, po czym delikatnie mieszam. Jeśli gruszki puściły dużo soku - przecedzam przez sito (syrop wykorzystuję do innego celu, np. do herbaty lub nasączenia tortu). Owocową pulpę studzę, po czym wykładam na ciasteczkowy spód. Serek mascarpone, śmietankę, cukier i cukier waniliowy przekładam do wysokiej miski i ubijam mikserem, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie puszysty. Wykładam go na masę gruszkową. Dekoruję płatkami migdałów i kawałkami gruszek. Przechowuję w lodówce.