Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki na spód:
  • 250 g herbatników 
  • 100 g roztopionego masła
składniki na krem mascarpone:
  • 375 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
składniki na masę gruszkową:
  • 1 kg gruszek
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 szklanka cukru
dodatkowo:
  • 3 gruszki do dekoracji
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
wykonanie:

Herbatniki kruszę "na piasek" (w blenderze lub po wsypaniu ich do woreczka foliowego ugniatam wałkiem do ciasta). Dodaję rozpuszczone masło i dokładnie mieszam, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masą wykładam dno tortownicy lub formy do tarty. Wstawiam do lodówki. Obrane i wydrążone gruszki kroje na kawałki. Do garnka o grubym dnie wsypuje cukier. Na cukier wrzucam gruszki i mielone goździki. Nie mieszam! Na wolnym ogniu smażę około godziny, po czym delikatnie mieszam. Jeśli gruszki puściły dużo soku - przecedzam przez sito (syrop wykorzystuję do innego celu, np. do herbaty lub nasączenia tortu). Owocową pulpę studzę, po czym wykładam na ciasteczkowy spód. Serek mascarpone, śmietankę, cukier i cukier waniliowy przekładam do wysokiej miski i ubijam mikserem, aż krem zwiększy swoją objętość i będzie puszysty. Wykładam go na masę gruszkową. Dekoruję płatkami migdałów i kawałkami gruszek. Przechowuję w lodówce.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież