składniki:
- 1 kg obranej ze skórki i wydrążonej dyni
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 2 serki topione śmietankowe
- do dekoracji: pestki dyni, groszek ptysiowy, grzanki
wykonanie:
W większym garnku roztapiam masło. Dodaję obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Chwilę podsmażam, po czym dodaję dynię (można wykorzystać puree dyniowe), kurkumę i imbir. Smażę co chwilę mieszając (uważać, żeby nie przypalić!) przez około 5-10 minut. Dolewam około 1 litra wody (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym). Całość gotuję przez około 15-20 minut. Dodaję serek topiony i całość blenduję na aksamitny krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekoruję zupę na talerzu pestkami dyni (wcześniej prażę je na suchej patelni), grzankami lub groszkiem ptysiowym.