Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
wykonanie:

W większym garnku roztapiam masło. Dodaję obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Chwilę podsmażam, po czym dodaję dynię (można wykorzystać puree dyniowe), kurkumę i imbir. Smażę co chwilę mieszając (uważać, żeby nie przypalić!) przez około 5-10 minut. Dolewam około 1 litra wody (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym). Całość gotuję przez około 15-20 minut. Dodaję serek topiony i całość blenduję na aksamitny krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekoruję zupę na talerzu pestkami dyni (wcześniej prażę je na suchej patelni), grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/9-zupy/734-krem-mocno-dyniowy?layout=default&print=1&tmpl=component