Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
składniki:
  • 1 kg obranej ze skórki i wydrążonej dyni
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 2 serki topione śmietankowe
  • do dekoracji: pestki dyni, groszek ptysiowy, grzanki
wykonanie:

W większym garnku roztapiam masło. Dodaję obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Chwilę podsmażam, po czym dodaję dynię (można wykorzystać puree dyniowe), kurkumę i imbir. Smażę co chwilę mieszając (uważać, żeby nie przypalić!) przez około 5-10 minut. Dolewam około 1 litra wody (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym). Całość gotuję przez około 15-20 minut. Dodaję serek topiony i całość blenduję na aksamitny krem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dekoruję zupę na talerzu pestkami dyni (wcześniej prażę je na suchej patelni), grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież