Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki:
  • 2 kg pomidorów (najlepsze są jesienne - prosto z pola lub ogródka)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2-3 gałązki selery, lubczyku, bazylii i cząbru (pieprzniku) - według upodobania
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1,5-2 litra wody (można użyć bulionu)
  • 1 szklana śmietany

 

Wykonanie:

Zalewam pomidory.wrzącą wodą. Po 2-3 minutach odcedzam, studzę i obieram ze skórki. Kroję na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler po umyciu i obraniu kroję na kawałki. Podsmażam na oliwie przez kilka minut. Dodaję pomidory, sól i pieprz. Dorzucam pokrojony w paski por, posiekane drobno zioła i zmiażdżony czosnek. Dolewam wodę i gotuję około 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. W tym momencie można zupę zblendować i podać jako krem, ja jednak zdecydowanie wolę wersję z kawałkami warzyw. Dodaję tylko 2 garści suchego makaronu i gotuję go w zupie do miękkości. Na koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku. Wylewam na talerze i dekoruję kleksem gęstego jogurtu i bazylią.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież