Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 30 minut
składniki:
  • 1 kg zielonej cukinii (najlepiej młodej)
  • 1 duży por
  • 2 łyżka oliwy
  • 2 łyżka masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • dodatkowo: 1/2 szklanki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu, prażone pestki dyni, wiórki startej cukinii, szczypiorek lub pietruszka
wykonanie:

Umytą cukinię kroję w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora myję i kroję na talarki. W garnku rozpuszczam masło z oliwą, dodaję pora oraz starty czosnek. Smażę przez około 5 minut cały czas mieszając. Dodaję cukinię i smażę kolejne 2-3 minuty. Zalewam bulionem i zagotowuję. Dodaję kurkumę. Doprawiam solą, pieprzem i gotuję przez ok. 15 minut. Zupę miksuję z dodatkiem śmietanki. Doprawiam do smaku. Podaję z keksami gęstej śmietany. Posypuję wiórkami startej cukinii, prażonymi pestkami dyni i zieleniną.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież