składniki:
- 1 kg zielonej cukinii (najlepiej młodej)
- 1 duży por
- 2 łyżka oliwy
- 2 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 litra bulionu
- szczypta kurkumy
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- dodatkowo: 1/2 szklanki gęstej, słodkiej śmietany lub jogurtu, prażone pestki dyni, wiórki startej cukinii, szczypiorek lub pietruszka
wykonanie:
Umytą cukinię kroję w kostkę. Białą i jasnozieloną część pora myję i kroję na talarki. W garnku rozpuszczam masło z oliwą, dodaję pora oraz starty czosnek. Smażę przez około 5 minut cały czas mieszając. Dodaję cukinię i smażę kolejne 2-3 minuty. Zalewam bulionem i zagotowuję. Dodaję kurkumę. Doprawiam solą, pieprzem i gotuję przez ok. 15 minut. Zupę miksuję z dodatkiem śmietanki. Doprawiam do smaku. Podaję z keksami gęstej śmietany. Posypuję wiórkami startej cukinii, prażonymi pestkami dyni i zieleniną.