Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 2 cebule,
- niezbyt duża główka kapusty (może być również pekińska),
- 300 g boczku,
- 1 kg kiełbasy chłopskiej,
- 200 g słoniny,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- sól,
- pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki czyszczę i kroję w plasterki. Dno i boki brytfanki (zwanej również gęsiareczką), kociołka lub naczynia żaroodpornego wykładam słoniną (w wersji mniej tłustej wysmarować tłuszczem). Na słoninę układam liście kapusty, na nie kolejno warstwy ziemniaków, cebuli, marchewki, pietruszki, selery, boczku i kiełbasy. Przyprawiam, po czym układam kolejne warstwy ziemniaków, cebuli itd. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, które przykrywam liśćmi kapusty. Naczynie szczelnie zamykam i wstawiam do piekarnika (w zależności od naczynia można je również włożyć do palącego się niezbyt dużego ogniska). Piekę około godziny (jeśli w piekarniku to w temperaturze ok. 200 stopni C).