składniki:
- 1 kalafior
- 500 g mięsa mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majeranki
- pęczek natki pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerstwa bułka lub 1/3 szklanki bułki tartej
- około 1 szklanki mleka
- około 200 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki (ilość boczku zależy od wielkości kalafiora)
wykonanie:
Kalafior wkładam do wrzącej i osolonej wody. Gotuję 10 minut. Wyciągam i czekam, aż wystygnie. Cebulkę drobno siekam i podsmażam na maśle. Bułkę zalewam mlekiem. Do mięsa dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę, jajko, namoczoną bułkę (wcześniej odciskam zbędne mleko), posiekaną pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę, majeranek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka). Dokładnie wymieszam i doprawiam do smaku. Gdy kalafior będzie chłodny, między różyczki wciskam farsz z mięsa mielonego ile się da. Resztą mięsa oblepiam całego kalafiora. Na koniec całość obkładam plastrami boczku. Wkładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekam przez około godzinę w 180 stopniach. Podaję z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem.