Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 1 kg jabłek (wybieram twarde i kwaśne)
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczka cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów
  • garść suszonej żurawiny

 

Wykonanie:

Masło lub margarynę wyrabiam palcami z cukrem, cukrem waniliowym i mąką do momentu aż uzyskam konsystencję mokrego piasku. Wstawiam na chwilę do lodówki. Umyte jabłka obieram i kroję na średniej wielkości kawałki. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam w nim owoce (jeśli są mocno kwaśne polewam je miodem), posypuję je cynamonem, rodzynkami, żurawina i posiekanymi orzechami. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę. Zapiekam jabłka w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut - do momentu aż wierzch się lekko zarumieni. Podaję na gorąco. Można dodać do nich (już po upieczeniu na talerzyku) gałkę lodów śmietankowych i keks bitej śmietany.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież