składniki:
- około 400 g pokruszonych ciastek, ciast, bab, muffinek - ważne, żeby były suche - bez masy kremowej, żelatyny, galaretek, czy owoców, mogą być za to z bakaliami (jeśli kuleczki robimy tylko z resztek ciast warto dodać do masy jednak trochę suchych herbatników)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki rodzynek (wcześniej można je namoczyć w alkoholu, można je też zastąpić innymi bakaliami)
- około 200 g gęstych powideł (ją najlepsze bo niezbyt słodkie. Można je zamienić na dżem lub marmoladę)
- 60-70 g masła
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy - do smaku
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego albo masła orzechowego
- opcjonalnie 2 łyżki kakao (jeśli użyliśmy dużo ciemnych, czekoladowych resztek ciast można go nie dodawać)
składniki do obtoczenia:
posiekane orzechy, wiórki kokosowe, kakao, polewa czekoladowa, pokruszone herbatniki itp.
wykonanie:
Ciastka i ciasta kruszę (można też zmielić). Zagotowuję mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzoną masę mieszam z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodaję rodzynki lub inne bakalie. Wszystko zagniatam do otrzymania jednolitej masy. Formuję z niej kulki, obtaczam je wybranych posypkach lub w polewie czekoladowej. Odstawiam do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.