Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
×

Ostrzeżenie

JFolder::pliki: Ścieżka nie jest folderem. Ścieżka: /wiescidladomu/images/galerie-zdjec/Tutaj wklej ścieżkę do galerii zdjęć.
×

Uwaga

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerie-zdjec/Tutaj wklej ścieżkę do galerii zdjęć
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny

{gallery}Tutaj wklej ścieżkę do galerii zdjęć{/gallery}

Składniki:
  • 1 młoda gęś, może być mrożona
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • 3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka
  • duża garść suszonych śliwek

 

Wykonanie:

Jeśli gęś mamy mrożoną, powinna ona się powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce. Może to potrwać nawet 2 dni. Gęś dokładnie myję i usuwam pozostałości piór - jeśli takie będą. Dobrze jest ją wymoczyć 2-3 godziny w osolonej, zimnej wodzie. Osuszam ją ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz, a majerankiem tylko w środku. Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka dzielę na cztery części i usuwam gniazda nasienne. Mieszam z przyprawami i suszonymi śliwkami. Tak przygotowanym farszem nadziewam wnętrze gęsi. Spinam gęś wykałaczkami i nitką. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni. Gęś wkładam do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Piekę ją pod przykryciem - przez 45 minut na każdy kilogram mięsa i farszu (w sumie trwa to około 4-5 godzin). Przez ostatnie 45 minut gęś piekę bez przykrycia, polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika pozwalam gęsi „odpocząć” kilka minut, by soki się ustabilizowały. Podaję ją z wielkopolskimi pyzami (kluskami na parze) oraz czerwoną kapustą lub buraczkami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież