Składniki:
- 0,5 kg dyni (polecam odmianę hokkaido)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy extra vergin
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- bulion jarzynowy
- około 100 g serka Philadelphia
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Dynię myję, usuwam pestki, obieram (dyni hokkaido nie trzeba obierać), kroję w kostkę. W garnku roztapiam masło z oliwą, wkładam imbir i delikatnie podsmażam przez około pół minuty. Dokładam dynię, szczyptę soli i smażę mieszając przez około 3 minuty. Dodaję imbir, sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu, aby przykryć dynię. Gotuję do miękkości przez około pół godziny. Dodaję serek. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu dodaję keks serka. Posypuję zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestkami dyni.