Rzodkiewka, mimo że dostępna jest właściwie przez cały rok, króluje na naszych stołach głównie wiosną. Tę znaną wszystkim nowalijkę najczęściej dodajemy do twarożku lub sałaty, ale przecież możemy wykorzystać ją także w inny sposób.
Rzodkiewka najlepiej rośnie w piaszczystej, przepuszczalnej glebie. Można ją uprawiać również w pojemnikach. Nie wymaga specjalnego nawożenia. Należy ją podlewać co 2-3 dni, ale nie częściej, by korzenie nie zgniły. Należy pamiętać, że rzodkiewka potrzebuje stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego. Jednak w zbyt dużym słońcu może dojść do przerostu i tzw. zdrewnienia korzenia, który przez to straci część swoich właściwości. Z kolei w miejscu zacienionym korzeń nie będzie się rozwijał. Dobrze jest zatem posadzić rzodkiewkę w sąsiedztwie np. sałaty, groszku lub cebuli, by miała zapewniony odpowiedni cień w słoneczne dni. Kiedy rośliny zaczną wytwarzać bulwy, można zrywać młode listki (ale nie za dużo!). One również są jadalne - nadają się do sałatek lub kanapek.