Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

żeberka
średnio trudne
2-4 osoby
do 2 godzin
Składniki:
  • 1 kg żeberek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • 2 liście laurowe

 

Sos:
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • pół puszki pomidorów bez skórki,
  • 1 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mielonego chili (lub przyprawy do potraw meksykańskich),
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • dowolny ostry sos (do smaku)

 

Wykonanie:

Do średniej wielkości garnka wkładam umyte żeberka i liście laurowe. Wodę, brązowy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam i tą miksturą zalewam mięso. Płyn powinien przykryć mięso. Jeśli jest go za mało, to dodaję nieco wody. Całość wstawiam na ogień i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i gotuję jeszcze przez około 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Żeberka zostawiam w wodzie aż do ostygnięcia.

Przygotowuję sos: cebulkę siekam, czosnek przeciskam przez praskę, cebulę i czosnek podsmażam na oleju, dodaję pomidory z puszki, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam chili, oregano, pieprzem ziołowym oraz dowolnym ostrym sosem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję wszystko jeszcze przez 5 minut, aby zredukować nadmiar płynu. Żeberka wyjmuję z wody, w której się gotowały i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na ruszcie i grilluję aż będą brązowe i ładnie zglazurowane. Podaję polane przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież