Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 szklanki wody,
- 1/4 szklanki brązowego cukru,
- 2 liście laurowe
Sos:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- pół puszki pomidorów bez skórki,
- 1 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mielonego chili (lub przyprawy do potraw meksykańskich),
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- dowolny ostry sos (do smaku)
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka wkładam umyte żeberka i liście laurowe. Wodę, brązowy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam i tą miksturą zalewam mięso. Płyn powinien przykryć mięso. Jeśli jest go za mało, to dodaję nieco wody. Całość wstawiam na ogień i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i gotuję jeszcze przez około 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie. Żeberka zostawiam w wodzie aż do ostygnięcia.
Przygotowuję sos: cebulkę siekam, czosnek przeciskam przez praskę, cebulę i czosnek podsmażam na oleju, dodaję pomidory z puszki, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam chili, oregano, pieprzem ziołowym oraz dowolnym ostrym sosem. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję wszystko jeszcze przez 5 minut, aby zredukować nadmiar płynu. Żeberka wyjmuję z wody, w której się gotowały i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na ruszcie i grilluję aż będą brązowe i ładnie zglazurowane. Podaję polane przygotowanym sosem.