Składniki:
- 1 wypatroszony karp
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 100 g migdałów pokrojonych na płatki
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Składniki na sos rodzynkowy:
- 100 g rodzynek
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki cukru
- sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka schłodzonego masła
Wykonanie:
Karpia myję, osuszam za pomocą ręcznika papierowego, filetuję i kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą i pieprzem. Następnie panieruję w mące, roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach migdałów. Smażę na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, tak aby migdały się nie przypaliły, a ryba nie była surowa. Rodzynki moczę w winie około pół godziny. Do rondla wsypuję cukier i podgrzewam tak, aby powstał karmel. Następnie dodaję sok, rodzynki z winem i skórkę z pomarańczy. Zmniejszam ogień. Dolewam śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu dodaję schłodzone masło i energicznie mieszam. Gotowym sosem polewam usmażonego karpia.
klasa II
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Rawiczu