Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
składniki na ciasto:
  • szklanka mleka
  • 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta cukru
  • pół łyżeczki curry (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
składniki na sos boloński:
  • 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
pozostałe składniki:
  • sos czosnkowy
  • świeże warzywa, np. pomidory, papryka
wykonanie:

Składniki na ciasto łączę w jednolitą masę. Odstawiam na ok. 10-15 minut. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na dużej patelni na odrobinie oleju lub masła smażę pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cienko pokrojone łodygi selera. Chwilę podsmażam cały czas mieszając. Dodaję mielone mięso i oregano. Smażę kolejne 10-15 minut często mieszając. Wlewam pomidory razem z zalewą. Doprawiam i smażę na mniejszym ogniu aż odparuje woda i sos zrobi się gęsty. Sosem smaruję naleśniki, które zwijam w rulon lub trójkąt. Można jeszcze wierzch ponownie polać sosem bolońskim, a na koniec czosnkowym. Posypuję świeżymi warzywami i zieleniną.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież