Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2-4 osoby
do 2 godzin
składniki:
  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 30 dag mięsa wołowego
  • 1 surowe jajko
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek bułki tartej + do posypania formy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
wykonanie:

Białą i jasnozieloną część pora kroję w drobną kostkę. Obrany czosnek miażdżę, po czym razem z porą solę i przesmażam na maśle. Razem z posiekaną natką mieszam z mięsem mielonym (jeśli sami mielimy mięso możemy to wszystko przemielić razem). Do masy dodaję surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę w proszku oraz sos sojowy. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiam. Formę keksową o długości około 25 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Przekładam połowę masy mięsnej, delikatnie przyduszam robiąc na środku mały rowek. Układam w nim ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wciskając je w masę. Przykrywam resztą mięsa. Wierzch smaruję musztardą. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 180 stopni C. Podaję na zimno lub gorąco z zimnymi sosami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież