składniki:
- 70 dag mięsa wieprzowego
- 30 dag mięsa wołowego
- 1 surowe jajko
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek bułki tartej + do posypania formy
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 jajka ugotowane na twardo
wykonanie:
Białą i jasnozieloną część pora kroję w drobną kostkę. Obrany czosnek miażdżę, po czym razem z porą solę i przesmażam na maśle. Razem z posiekaną natką mieszam z mięsem mielonym (jeśli sami mielimy mięso możemy to wszystko przemielić razem). Do masy dodaję surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę w proszku oraz sos sojowy. Doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiam. Formę keksową o długości około 25 cm smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Przekładam połowę masy mięsnej, delikatnie przyduszam robiąc na środku mały rowek. Układam w nim ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wciskając je w masę. Przykrywam resztą mięsa. Wierzch smaruję musztardą. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 180 stopni C. Podaję na zimno lub gorąco z zimnymi sosami.